fbpx
Close

A Moroccan Ride With Words.

daze.gr image

 Λένε ότι κάποια ταξίδια είναι ταξίδια ζωής που λίγες φορές σου δίνεται η δυνατότητα να τα κάνεις, όμως σου μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Αρώματα, εικόνες, άνθρωποι τόσο διαφορετικοί από εμάς, πολιτισμοί πολύχρωμοι, ήχοι και λέξεις πρωτάκουστες. Σ’ αυτήν την κατηγορία ταξιδιών ανήκει ένα ταξίδι στην Αφρική, όπως για παράδειγμα στο Μαρόκο.

Το Μαρόκο βρίσκεται στην Βορειοδυτική άκρη της Αφρικής και συνορεύει με την Αλγερία, με την Μαυριτανία και με την Ισπανία. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό, ενώ στο βορρά από την Μεσόγειο. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι οι επιρροές που δέχεται το Μαρόκο είναι ποικίλες.

Έτσι, έχει δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα, με γήινες αποχρώσεις του μπεζ και του σάπιου μήλου, επιρροές από την έρημο, και patterns από τα υφάσματα στις αγορές. Μικροί κάκτοι και μεγάλα λουτρά μας συστήνουν το Μαρόκο δημιουργώντας μας τάσεις φυγής όπου κι αν βρισκόμαστε.

Τα τελευταία χρόνια , ειδικά το καλοκαίρι, το bohemian style έχει κερδίσει τα βλέμματα, έχει αγαπηθεί, αλλά ας μεταφερθούμε εκεί που προϋπήρχε πριν γίνει μόδα και είναι τρόπος ζωής. Χρώματα, εντάσεις και σχέδια κυριαρχούν και εμείς κρυφοκοιτάμε από τα social media instagrammer, που βρίσκονται εκεί.

Μία ατέλειωτη αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας κυριαρχεί στις φωτογραφίες της Sofia El Arabi, η οποία μας συναρπάζει με τη ζωή της στο Μαρόκο.Αυτό που βλέπουμε από τις φωτογραφίες είναι ένας παράδεισος με αλληλουχία από σχέδια , συνδυασμούς χρωμάτων και υφών.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Στο Μαρόκο, οι περισσότερες παραδοσιακές κατοικίες, κυρίως βέβαια τα παλάτια και τα αρχοντόσπιτα, διαμορφώνονταν γύρω από μια κεντρική, ορθογώνια αυλή. Οι κατοικίες αυτές ονομάζονταν Riad, από την αραβική λέξη ‘ryad’, που σημαίνει κήπος.

Συνήθως, οι περισσότεροι χώροι των κτιρίων, μπορούν ξεκάθαρα να κατηγοριοποιηθούν σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς. Πολλές φορές όμως, η μαγεία της αρχιτεκτονικής βρίσκεται σε εκείνους τους χώρους που βρίσκονται ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, ανάμεσα στο υπαίθριο και το κλειστό. Τέτοιοι μαγικοί χώροι είναι και οι εσωτερικοί κήποι των σπιτιών του Μαρόκο. Οι κήποι αυτοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της μαροκινής αρχιτεκτονικής και προδίδουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της.

Η διαμόρφωση των κήπων των παραδοσιακών Riad ήταν πολύ απλή. Συνήθως φυτεύεται τέσσερα δέντρα στις γωνίες οριοθετώντας την  αυλή και στο κέντρο τοποθετείται ένα σιντριβάνι. Τα υπέροχα αρώματα των εσπεριδοειδών και η δροσιά του νερού, αποτελούσαν και τα κύρια συστατικά της αρχιτεκτονικής. Η απλότητα αυτή βέβαια δεν ακολουθούνταν και στις επενδύσεις, καθώς οι περισσότερες επιφάνειες των δαπέδων, των κυλινδρικών υποστυλωμάτων, των τοίχων, κλπ ντύνονταν είτε με το επίχρισμα Tadelakt είτε με πολύχρωμα, κεραμικά πλακάκια.

rn

rn

rnrn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

Close