Close

Sushi: η συνηθεια που εγινε λατρεια!

Το διεθνές ενδιαφέρον για την ιαπωνική διατροφή  έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια,με το sushi να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων. Στους λάτρεις του sushi σίγουρα θα είναι γνωστά τα διάφορα είδη, οι διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος αλλά και τα κύρια συστατικά του. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα παραπάνω και για όσους το sushi δεν αποτελεί μια από τις συνήθεις διατροφικές τους επιλογές.

Ποια είναι τα κύρια συστατικά του και πώς σερβίρεται ;

Τα κύρια συστατικά του είναι το ρύζι, τα ψάρια (ωμά ή μαγειρεμένα) και τα  λαχανικά τυλιγμένα σε φύκια γνωστά ως nori. Σερβίρεται με σάλτσα σόγιας και wasabi-μια πράσινη πικάντικη πάστα παρόμοια με τη μουστάρδα.

Μπορεί τα παραπάνω συστατικά να ειναι τυλιγμένα σε ενα λεπτό φύλλο απο φύκια με ένα τύπο γέμισης, όπως αβοκάντο, ( Hosomaki) ή σε ένα παχύτερο ρολό με περισσότερα είδη  γέμισης (Futomaki). Επίσης μπορεί τα φύκια να είναι στο εσωτερικό και το ρύζι στο εξωτερικό του ρολού (Uramaki).Το sushi μπορείτε ακομα να το βρείτε σερβιρισμένο με τη μορφή του κλασικού ρολού ή σε κωνοειδές σχήμα(Temaki) όπως τα μεξικάνικα tacos.Τέλος, υπαρχει το Nigiri -μικρες ποσότητες ρυζιού καλυμένες απο ωμό ψάρι και το  Sashimi-λεπτές φέτες ωμού ψαριού.

Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει αφορά τοσο αυτούς που συχνάζουν σε κάποιο sushi bar όσο και αυτούς που διαβάζοντας  αυτό το άρθρο έχουν μπει στον πειρασμό να δοκιμάσουν το γιαπωνέζικο αυτό πιάτο έστω και για πρώτη φορά. Αποτελεί το sushi μια υγιεινή διατροφική επιλογή;

Για να απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να εξερευνήσουμε λίγο παραπάνω τα συστατικά του. Τα ψάρια,τα λαχανικά, τα φύκια και το wasabi είναι τέσσερα καλά διατροφικά στοιχεία.

Ψάρια: Καλή πηγή πρωτεΐνης, ιωδίου καθώς και αρκετών βιταμινών( αποτελούν την πιο πλούσια φυσική διατροφική πηγή βιταμίνης D).Περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και εμποδίζοντας  την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Φύκια: Πλούσια σε μοναδικές βιοδραστικές ενώσεις που δεν υπάρχουν στις χερσαίες πηγές τροφίμων, όπως διάφορες πρωτεϊνες, πολυφαινόλες και πολυσακχαρίτες, αποτελούν  μια νέα πηγή ενώσεων με δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές ανθρώπινης υγείας. Τα υποτιθέμενα οφέλη περιλαμβάνουν τις αντι-ιικές, αντικαρκινικές και αντιπηκτικές ιδιότητες καθώς και την ικανότητα να ρυθμίζουν την υγεία του εντέρου και παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Wasabi: Είναι πλούσιο σε ενώσεις οι οποίες μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η διατροφική αξία του sushi μπορεί όμως  να υποβαθμιστεί μερικώς απο το άσπρο ρύζι, το τηγάνισμα και την σάλτσα σόγιας.

Άσπρο ρύζι:Κατα την επεξεργασία του χάνει τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Επιπλέον, το ρύζι στο σούσι παρασκευάζεται συχνά με ζάχαρη. Η προσθήκη ζάχαρης και η χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα στο πεπτικό σας σύστημα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη.

Σάλτσα σόγιας: Πολύ υψηλή σε αλάτι, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα στη διατροφή σας μπορεί να προωθήσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται απο άτομα με ήδη διαγνωσμένη υπέρταση.

Τέλος, πολλοί τύποι σούσι γίνονται στο τηγάνι  (Tempura) ή με σάλτσες υψηλές σε λιπαρά, αυξάνοντας σημαντικά την ποσότητα θερμίδων που παίρνετε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε ενα sushi bar :

  • Ζητήστε καστανό ρύζι αντί για λευκό ή διαλέξτε το temaki που περιέχει λιγότερο ρύζι συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη.
  • Αποφύγετε λιπαρές σάλτσες ή πιάτα tempura.
  • Aποφύγετε τη σάλτσα σόγιας ή καποιο αλατισμένο καπνιστό ψάρι ώστε να μειώστε την πρόσληψη αλατιού.

Με τα παραπάνω θα έχτε μεγιστοποιήσει τα διατροφικά οφέλη του sushi, θα το έχετε μετατρέψει σε μια πλήρως υγιεινή επιλογή και θα μπορείτε να το απολαύσετε άφοβα ως δείπνο συνδυάζοντάς το με ένα ποτήρι καλό κρασί.

 

Close