fbpx
Close

4+1 μύθοι και αλήθειες για τη ζάχαρη

daze.gr image

Πολλοί βλέπουν τη ζάχαρη σαν ένα απλό γλυκαντικό στον καφέ. Άλλοι διαθέτουν πιο επιφυλακτική στάση στην χρήση της, περιορίζοντας την κατανάλωση της μέσα από αναψυκτικά και γλυκά. Υπάρχουν και εκείνοι που την αντιμετωπίζουν στυγνά ως το συστατικό «του διαβόλου». Τι ισχύει τελικά; Παρακάτω θα βρεις 4 + 1 αλήθειες γύρω από κοινούς μύθους για την ζάχαρη.

rn

1. Η μαύρη ζάχαρη είναι καλύτερη για την υγεία απ? ότι η λευκή. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών τύπων ζάχαρης είναι στον τρόπο επεξεργασίας …ο οργανισμός του ανθρώπου όμως τους αντιλαμβάνονται ως την ίδια χημική ουσία. Αυτό είναι και που έχει σημασία όταν κάνουμε υψηλή κατανάλωση οποιουδήποτε από αυτούς τους δύο τύπους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, ινσουλινοαντίσταση και συσσώρευση λίπους.

rn

2. Τα «πρόσθετα σάκχαρα» είναι ιδιαίτερα επιβλαβή. Η αλήθεια είναι πως η λέξη «πρόσθετα» στην συγκεκριμένη φράση είναι λίγο παραπλανητική. Το σώμα μας αντιλαμβάνεται τα σάκχαρα με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από μπισκότα ή ένα πορτοκάλι. Βέβαια, από τη μία, τα συστατικά που συνοδεύουν τα σάκχαρα σε κάθε διαφορετικό τρόφιμο είναι άλλη ιστορία, και από την άλλη, μπορούμε να θεωρήσουμε τον όρο «πρόσθετα» ως «επιπλέον των φυσικών πηγών σακχάρων».

rn

3. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη. Το γεγονός πως τέτοιες γλυκαντικές ουσίες, σε αντίθεση με τη ζάχαρη δεν έχουν θερμίδες, δεν τις κάνει περισσότερο υγιεινές επιλογές. Πράγματι, έχει βρεθεί πως η αυξημένη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή προκαλεί ανισορροπία στη χλωρίδα και την πανίδα του πεπτικού μας συστήματος.

rn

4. Τα φρούτα, λόγω του περιεχομένου τους σε σάκχαρα, δεν είναι υγιεινά. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα διάφορα τρόφιμα περιέχουν διαφορετικά συστατικά. Έτσι, δεν είναι λογικό να συμπεριλαμβάνουμε τα φρούτα στην ίδια κατηγορία με τα γλυκά, τους χυμούς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μιας και τα πρώτα περιέχουν πληθώρα άλλων συστατικών (π.χ. βιταμίνες, φυτικές ίνες), ενώ τα δεύτερα περιέχουν μόνο ζάχαρη ή και κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

rn

5. Ο όρος «χωρίς ζάχαρη» σημαίνει ότι το προϊόν είναι υγιεινό.  Αυτός ο όρος πάντως δεν σημαίνει όμως πως το προϊόν δεν περιέχει άλλες πηγές σακχάρων όπως το σιρόπι αγάβης ή το μέλι. Έτσι λοιπόν, τα «χωρίς ζάχαρη» τρόφιμα μπορεί να είναι παραπλανητικά, καθώς στην πλειοψηφία τους περιέχουν άλλα συστατικά που στο τέλος έχουν ίδια αποτελέσματα με τη ζάχαρη στην υγεία.

rn

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξεις με την ζάχαρη; Εκτός εάν έχεις ειδικές συμβουλές από τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σου, καλό είναι να την λαμβάνεις μέσα από φυσικές πηγές, όπως φρούτα, και να μειώσεις την κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη (π.χ. μπισκότα, συσκευασμένους χυμούς, γλυκά) στο ελάχιστο. Όσο για τον πρωινό σου καφέ… είναι σίγουρο πως μια κουταλιά του γλυκού δεν θα σε καταστρέψει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!