fbpx
Close

4 κοινά λάθη που κάνουμε στην κουζίνα!

4 κοινά λάθη που κάνουμε στην κουζίνα!

Η καθεμιά από εμάς έχει τα δικά της tips στη μαγειρική, ενώ συχνά υιοθετούμε και δημοφιλείς πρακτικές στην κουζίνα. Τι γίνεται όμως όταν μερικές κοινότυπες απόψεις δεν λειτουργούν όπως φανταζόμαστε; Παρακάτω θα βρεις μερικά «κουζινικά» οικονομίας που κάνουμε σχεδόν όλες και τις σωστότερες εναλλακτικές τους.

1.Το άνοιγμα του φούρνου για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί το φαγητό. Μια τέτοια πρακτική προκαλεί σημαντική απώλεια ζέστης από το φούρνο, η θερμοκρασία του οποίου πέφτει -ως αποτέλεσμα το φαγητό δεν ψήνεται ομοιόμορφα, ενώ χρειάζεται και περισσότερη ώρα ώστε να ψηθεί γενικότερα. Μπορείς να τσεκάρεις μια φορά με άνοιγμα της πόρτας του φούρνου, αλλά καλύτερα προτίμησε να έχεις πάντα ανοιχτό το φως μέσα στη συσκευή, ώστε να μη χρειάζεται να την ανοίγεις συχνά.

2.Το πακετάρισμα ζεστού φαγητού σε πλαστικά δοχεία. Τα περισσότερα πλαστικά τάπερ και δοχεία που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας περιέχουν χημικά (όπως BPA και BPS), τα οποία αν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες περνούν στο φαγητό που περιέχουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό διότι τα χημικά αυτά έχουν συσχετιστεί με πληθώρα παθολογιών, ανάμεσα στην οποίες η παχυσαρκία και μερικά είδη καρκίνου. Έτσι, καλύτερα είτε χρησιμοποίησε κεραμικά ή γυάλινα σκεύη για αποθήκευση στο ψυγείο είτε περίμενε να κρυώσει πρώτα τελείως το φαγητό πριν το τοποθετήσεις στο πλαστικό δοχείο.

3.Το πλύσιμο μαχαιριών στο πλυντήριο. Αν μερικές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να απορεί με την ελατωμμένη ικανότητα κοπής ενός μαχαιριού, πιθανότατα φταίει ότι το βάζεις στο πλυντήριο. Τα πιάτα καθαρίζονται στο πλυντήριο λόγω της πίεσης του νερού, η οποία είναι αρκετά υψηλή ώστε να φθείρει την κοφτερή επιφάνεια των μαχαιριών. Επίσης, πολλά απορρυπαντικά περιέχουν μικρο-κρυστάλλους, οι οποίοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιου είδους φθορά. Αντί για πλυντήριο, μπορείς να πλένεις τα μαχαίρια, όπως και άλλα τέτοια εργαλεία (π.χ. τις λάμες από το μπλέντερ), στο χέρι με χλιαρό νερό και σαπουνάδα.

4.Η αποθήκευση φρούτων και λαχανικών στο ψυγείο. Αρχικά, φρούτα όπως τομάτες, ροδάκινα, δαμάσκηνα και νεκταρίνια, καλύτερα να μένουν εκτός ψυγείου, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υφή τους. Επίσης, καλό είναι να μην αναμιγνύεις φρούτα και λαχανικά στο ίδιο συρτάρι: καθώς τα περισσότερα ψυγεία διαθέτουν 2 συρτάρια, μπορείς να χρησιμοποιείς το ένα για τα λαχανικά και το άλλο για τα φρούτα. Η ανάμειξη τους μπορεί να προκαλέσει πρόωρη ωρίμανση και σάπισμα, καθώς πολλά φρούτα (π.χ. μπανάνες, μήλα) εκκρίνουν αέρια τα οποία έχουν τέτοια επίδραση πάνω σε λαχανικά. Τέλος, μην παρα-γεμίζεις τα συρτάρια καθώς έτσι συμπιέζονται και τραυματίζονται, ενώ μπλοκάρει η κυκλοφορία του αέρα με αποτέλεσμα τα φρέσκα λαχανικά να χαλάνε γρηγορότερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!