fbpx
Close

10+1 συνήθειες για soul cleaning

daze.gr image

Η άνοιξη, προσφέρεται για προσωπική αναγέννηση, ως η κατεξοχήν εποχή της ανανέωσης και της προσμονής για τα καλύτερα που έρχονται! Λίγο η ανθοφορία, λίγο οι ζεστές λιακάδες και μαζί με τις μέρες μεγαλώνουν η αισιοδοξία, η εξωστρέφεια και οι ελπίδες μας. Νιώθουμε ότι όλος ο κόσμος περιμένει να τον κατακτήσουμε.

Τι γίνεται, όμως, αν η διάθεση μας δεν βγαίνει από τη “χειμερία νάρκη”; Ένα πουλί δεν φέρνει την άνοιξη ή στην περίπτωσή μας η ψυχική ανάταση δεν έρχεται απλά επειδή όλα γύρω μας είναι «χαρά Θεού». Η αλλαγή θα ξεκινήσει από μέσα μας.rnΜήπως η ευτυχία δεν είναι μόνο συγκυριακό θέμα ή προνόμιο κάποιων τυχερών, αλλά και δική μας απόφαση; rnΗ ευτυχία, ευτυχώς (!) δεν μπορεί να είναι μια άπιαστη ποσότητα θετικών κατακτήσεων, αλλά μια καθημερινή ποιότητα συνηθειών και επιλογών. Μία στάση ζωής που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη ρήση του Winston Churchill, “Επιτυχία σημαίνει να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου”. rnΠιο πρακτικά, υπάρχουν “τοξικοί” παράγοντες άγχους και ψυχολογικής κατάπτωσης που μπορούμε να περιορίσουμε στην καθημερινότητα. Αρκεί να θυμόμαστε ότι απόφαση σημαίνει πράξη, μια μικρή, πρώτη πράξη προς την επιθυμητή κατεύθυνση.1. Πόσο σημαντική είναι η γνώμη των άλλων για σένα; rnΜήπως η ανάγκη σου για αποδοχή σε οδηγεί να ζεις τη ζωή ενός άλλου; rnΗ πιο ισχυρή εγγενής ορμή του ανθρώπου να ξεπεράσει τη μοναξιά με τη διαπροσωπική συνένωση- βλέπε αγάπη- μπορεί να τον εγκλωβίσει στις προσδοκίες των άλλων, σημαντικών και μη. Συχνά καταλήγουμε να αγνοούμε τις ανάγκες μας, να ετεροκαθορίζουμε τα όνειρά μας, να εξυπηρετούμε δανεικούς στόχους, να ορίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των άλλων. rnΣταμάτα να ζεις τη ζωή που νομίζεις ότι περιμένουν οι γύρω σου από σένα ή τους επιτρέπεις να σου διαμορφώνουν. Υπερασπίσου την προσωπική σου πορεία. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους και μη τους «ανταγωνίζεσαι». Γιατί υπονομεύεις τον εαυτό σου με ζήλια, ανασφάλεια και μειονεξία; Μην εξαντλείς τις δυνάμεις σου για να “χτίσεις” την τέλεια εικόνα και να σε συμπαθήσουν όλοι. Οι άλλοι πρέπει να λειτουργούν ως ο καθρέφτης του εαυτού μας, όχι ως παραμορφωτικά γυαλιά μας για τον κόσμο. Άλλωστε, κανείς δεν ασχολείται όσο νομίζεις με το τι κάνεις στην πραγματική ζωή ή στα social media. Δεν σε περιμένουν όλοι στη γωνία για να σου χτυπήσουν τα “λάθη” σου. rn

2. Η ζωή που δεν έζησες:rno χρόνος δε γυρίζει πίσω. Αλήθεια σου λέω. rnΣταμάτα να φαντασιώνεσαι τι θα είχε γίνει αν.. Yποθετική ιστορία δεν νοείται. Υπάρχει μόνο η ιστορία του μηνύματος που δεν έλαβες ποτέ, της βαριάς κουβέντας που είπες, της φιλίας που χάλασε και της δουλειάς που δεν έκατσε. Μην αναλύεις τα ίδια ξανά και ξανά. Τους λόγους που γράφτηκε η κάθε ιστορία τους ξέρεις πια. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να δηλητηριάζεις τον εαυτό σου με πίκρα και ενοχές και να σπαταλάς το χρόνο σου. Συντονίσου στο σήμερα. Και ας μην είναι αυτό που φανταζόσουν.

3. Χαλάρωσε, έστω ψυχαναγκαστικά! rnΑκούγεται παράδοξο, αλλά προσπάθησε να αποβάλλεις ψυχαναγκαστικές συνήθειες και υποχρεώσεις, έστω και… ψυχαναγκαστικά. Επίβαλε στον εαυτό σου την φροντίδα του, ψυχή και σώματι. rnΠολλές φορές η κούραση είναι νευρικής ή ψυχικής φύσεως επειδή το στρες και η ένταση της καθημερινότητας διαταράσσει τον φυσιολογικό μηχανισμό διέγερση -κούραση- ύπνος- χαλάρωση- ξεκούραση-αναζωογόνηση. rnΒελτίωσε τη διατροφή σου χωρίς υπερβολές, ξεκουράσου και επιβράδυνε τους ρυθμούς σου..γιατί βραδιάζει. Αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που θα σε αποφορτίσουν και θα σε τονώσουν. Σωματική άσκηση, μουσική, μαγειρική, βιβλία, ταινίες, κηπουρική, DIY κατασκευές και χειροτεχνίες, συγγραφή, βόλτες στην πόλη, επαφή με τη φύση. Η γκάμα είναι ανεξάντλητη και οι συνδυασμοί πολλοί. Κορωνίδα για την εσωτερική σου κάθαρση είναι η προσωπική και διαπροσωπική επαφή: πολύ απλά, πάρε λίγο χρόνο για να “ακούσεις” τον εαυτό σου, στο δικό σου “καταφύγιο” και δες τους φίλους ή την οικογένειά σου.

4. Η ζωή δεν σου χρωστάει ευτυχία. rnΜήπως ήρθε η ώρα να πάψεις να θρηνείς επειδή η ζωή σε κέρασε ένα μισοάδειο ποτήρι; Δάμασε τη μιζέρια και την αυτό-λύπηση και διεκδίκησε την ευτυχία σου. Όρισε την επιθυμητή πορεία μέσα από όνειρα και στόχους. Κοίταξε εκεί που θέλεις να πας και προγραμμάτισε τα βήματά σου.

5. Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε; rnΚι όμως υπάρχουν ανάμεσά μας εκείνοι οι άνθρωποι που μακαρίζεις ως ευτυχισμένους. Εκτιμούν όσα έχουν, χωρίς να τα θεωρούν δεδομένα, κυνηγούν όσα θέλουν με πάθος και έχουν την αυτοπεποίθηση ότι θα κερδίσουν αυτά που τους λείπουν. rnΌμως, ζουν στο παρόν, δεν παίρνουν τη ζωή πολύ σοβαρά, εστιάζουν σε “σταθμούς” χαράς, αποφεύγουν συνειδητά τις αρνητικές σκέψεις, γνωρίζουν τις αδυναμίες τους και αποδέχονται ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, τον λόγο ότι τα επέλεξαν! Και χαμογελάνε…

Close