fbpx
Close

Πώς το stress επηρεάζει το σώμα σου;

Πώς το stress επηρεάζει το σώμα σου;

«Λίγο στρες δεν κάνει κακό»

«Το στρες μου δίνει το έξτρα κίνητρο για να ολοκληρώσω μια δουλειά στην ώρα μου»

«Το στρες με παραλύει και καταλήγω να μην μπορώ να συγκεντρωθώ»

Όλα αποτελούν εκφράσεις που έχεις ακούσει κατά καιρούς από γνωστούς και φίλους. Αλήθεια, όμως, πόσα πράγματα ξέρεις για το στρες;

Αρχικά, ως stress (στρες) περιγράφεται οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον, η οποία απαιτεί το σώμα σου να αντιδράσει και να προσαρμοστεί σε αυτήν. Η αντίδραση του οργανισμού στις αλλαγές αυτές είναι τόσο σωματικές, όσο και πνευματικές ή συναισθηματικές. Το στρες αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας, και μπορεί να σε επηρεάσει τόσο θετικά (π.χ. όταν αναλαμβάνεις νέες προκλήσεις στη δουλειά) όσο και αρνητικά (π.χ. όταν δεν αποδίδεις όπως θα ήθελες).

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να βιώνει και να αντιδρά στο στρες. Το στρες μας κρατά σε «εγρήγορση» ώστε να αποφεύγουμε κινδύνους – αυτή είναι η περίφημη “fight or flight” απόκριση, η οποία περιλαμβάνει την έκκριση κορτιζόλης στο σώμα μας, με αποτέλεσμα αυξημένο καρδιακό παλμό, εφίδρωση, εγρήγορση και ενισχυμένη «ετοιμότητα» των μυών. (Μια απλοποιημένη ερμηνεία της fight or flight απόκρισης είναι το «κάτσε να παλέψεις ή τρέξε να σωθείς»)

Βέβαια, μιας και δεν βιώνουμε πλέον καταστάσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας (π.χ. να σε κυνηγήσει μια αρκούδα), το στρες σήμερα βιώνεται μέσα από άλλες, πιο ήπιες αλλά σταθερές συνθήκες (π.χ. στην εργασία, στο σχολείο, στην οικονομική κρίση). Επομένως, το στρες επιμένει και μεγαλώνει όσο οι συνθήκες αυτές δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα να νιώθεις συνεχώς «υπό πίεση», να μην μπορείς να χαλαρώσεις ή να σκεφτείς κάτι πέρα από deadlines, υποχρεώσεις και λογαριασμούς.

Έτσι, συχνά αποκτάς συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, στομαχόπονο, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αϋπνία, αναπτύσσεις ψυχολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, ενώ είναι συχνό τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα παθήσεων να εντείνονται (π.χ. καρδιαγγειακά, δερματικές ασθένειες).

Τέλος, σημαντικό είναι να θυμάσαι πως κάθε άνθρωπος αντιδρά μοναδικά στα ίδια ερεθίσματα, γιατί τα μεταφράζει διαφορετικά. Οι σκέψεις που συνοδεύουν ένα πιθανά στρεσσογόνο γεγονός είναι εκείνες που καθορίζουν πως θα το αντιμετωπίσεις και πως θα αισθανθείς αν το ξανα-συναντήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!