fbpx
Close

Κεφάλαιο fad diets: 6+1 εξοργιστικές «ψευτο-δίαιτες»

daze.gr image

Fad diet: μία δίαιτα η οποία υπόσχεται σημαντική και άμεση βελτίωση στο βάρος και στην υγεία, χαρακτηρίζεται από φανατικούς οπαδούς (πολλοί εκ των οποίων είναι διάσημοι), αλλά όμως δε διαθέτει καμία επιστημονική βάση. Τέτοιου τύπου διατροφικά μοντέλα άρχισαν να αποκτούν δημοτικότητα στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν λόγω μεταναστευτικών κυμάτων και της βιομηχανοποίησης άρχισαν να εγκαταλείπονται οι παραδοσιακές γαστρονομικές πρακτικές και να παρατηρείται μια στροφή στο ηδονικό φαγητό. …Και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι «θαυματουργές» δίαιτες, οι οποίες παρέχουν «εύκολες» λύσεις με συχνά επικίνδυνες για την υγεία επιδράσεις. Ποιες όμως συγκαταλέγονται μέσα σε αυτές;1.Tapeworm Diet: Δημοφιλής τις πρώτες δεκαετίες του 1900, η δίαιτα αυτή βασίζεται στην οικειοθελή κατάποση ενός παρασίτου (tapeworm, ή αλλιώς ταινία), το οποίο θεωρούταν πως κατανάλωνε τη μισή ενέργεια από τις συνολικές ημερήσιες καταναλισκόμενες θερμίδες.

rn2.Master Cleanse: Το λεμόνι, το πιπέρι cayenne και ένα μείγμα maple syrup αποτελούν τις μοναδικές τροφές που επιτρέπονται στη δίαιτα αυτή. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις το τσάι και το αλατόνερο μπορούν να ενισχύσουν τα γεύματα.

rn3.Baby Food Diet: Η διατροφή «βρεφικών τροφών» περιλαμβάνει την πολτοποίηση όλων των γευμάτων (χωρίς να έχει σημασία η σύσταση του γεύματος) και την κατανάλωση τους σε μικρές ποσότητες.

rn 4.5 Bite Diet: Στη δίαιτα αυτή μπορείς να τρως ότι θέλεις αρκεί να καταναλώνεις μόνο 5 μπουκιές ανά γεύμα.6.Cotton Ball Diet: Η κατανάλωση βαμβακιού σε μπαλάκια υπόσχεται μείωση της πείνας και των συνολικών θερμίδων, και αύξηση του κορεσμού- η δίαιτα φυσικά καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε πολλά επίπεδα, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού και επιπλοκών λόγω των χημικών επεξεργασίας του βαμβακιού.

rn7.Fletcherism:Ο δημιουργός της δίαιτας, Horace Fletcher, προστάζει τη μάσηση της τροφής ώσπου να βρίσκεται σε υγρή κατάσταση μέσα στο στόμα- απομακρύνοντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του φαγητού: την απόλαυση.

rn8.5:2 diet: Μέσα στο εύρος μιας εβδομάδας, επιτρέπεται η ελεύθερη κατανάλωση τροφών για 5 ημέρες αρκεί τις υπόλοιπες δύο, η ενεργειακή πρόσληψη να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!