fbpx
Close

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι πια στη μόδα!

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι πια στη μόδα!

Μπορεί ένας νόμος να αλλάξει τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς; Αυτό επιδιώκει η πρόσφατη γαλλική νομοθεσία επιβάλλοντας πρόστιμα έως 75.000 ευρώ αλλά και ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες σε πρακτορεία και οίκους μόδας που προσλαμβάνουν μοντέλα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 18. Αυτό το όριο, που αντιστοιχεί σε βάρος περίπου 55 κιλών για ένα ύψος 1,75, προκύπτει έμμεσα από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ και θα πρέπει τα μοντέλα να προσκομίζουν σχετική ιατρική βεβαίωση για να εργαστούν. Πρόκειται για ένα μέτρο ενός ευρύτερου σχεδίου για τη δημόσια υγεία που προβλέπει ακόμα ότι η δημοσίευση ρετουσαρισμένων φωτογραφιών χωρίς σχετική επισήμανση θα τιμωρείται με πρόστιμο 37.500 ευρώ ή το 30% του κόστους της διαφήμισης όπου χρησιμοποιήθηκαν. Επιπλέον, ιστοσελίδες που προωθούν τη δραστική απώλεια βάρους, ενθαρρύνοντας παρατεταμένους διατροφικούς περιορισμούς που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 10.000 ευρώ και ένα έτος φυλάκισης.Σημαντικές πρωτοβουλίες να περιορισθεί η εξιδανίκευση των υπερβολικά αδύνατων γυναικών που έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχες παλαιότερα της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ισραήλ.

Αντίστοιχα έντονες είναι και οι αντιδράσεις στη νομοθεσία του “υγιούς βάρους” από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Δυσκολίες εφαρμογής προκύπτουν από τις διακρίσεις που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας για τα μοντέλα αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσουν οι γαλλικές εταιρίες μόδας. Η Γαλλική Ένωση Πρακτορείων Μοντέλων καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι στιγματίζει τα πρακτορεία και συγχέει τον αδύνατο σωματότυπο με την ανορεξία, μια ψυχογενή ασθένεια. Πράγματι, για τη διάγνωση της ανορεξίας, πέρα από την άρνηση του ατόμου να διατηρήσει φυσιολογικό βάρος με αποτέλεσμα να κινείται κάτω από το 85% του φυσιολογικού, συνεκτιμάται ο έντονος φόβος ότι θα παχύνει, η στρέβλωση της εικόνας του σώματος και η αμηνόρροια στις γυναίκες.Η ποινικοποίηση της απασχόλησης επικίνδυνα αδύνατων και υποσιτισμένων μοντέλων εστιάζει το πρόβλημα στα συγκεκριμένα άτομα που περιθωριοποιούνται. Με τα λόγια της Isabelle Saint-Felix, γενικής γραμματέως της Γαλλικής Ένωσης Πρακτορείων Μοντέλων, «Είναι απλουστευτικό να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχουν άλλοι ανορεξικοί, αν ξεφορτωθούμε τα πολύ αδύνατα μοντέλα».

Οι επαγγελματίες της υγείας συνηγορούν ότι αντίστοιχα μέτρα κατά της ανορεξίας θα στιγματίσουν περαιτέρω τους πάσχοντες και θα δυσχεράνουν τη διάγνωση και θεραπεία τους, στην οποία προκρίνουν να δοθούν περαιτέρω πόροι και έμφαση. rnΆλλωστε, η απαγόρευση του “pro-anorexia” διαδικτυακού υλικού εντός της Γαλλίας δεν μοιάζει ρεαλιστική σε έναν σύγχρονο διεθνοποιημένο κόσμο, χωρίς ηλεκτρονικά σύνορα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!