fbpx
Close

Συμβολή στην έμφυλη κατανόηση της κοινωνικής ζωής- ΔΙΟΤΙΜΑ

Συμβολή στην έμφυλη κατανόηση της κοινωνικής ζωής- ΔΙΟΤΙΜΑ

“Μη με αφήσεις ποτέ γιατί θα σου κάνω κακό” τιτλοφορείται η νέα ταινία μικρού μήκους της Lacta x Diotima Centre που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ώρες με θέμα τη γυναικοκτονία . Mε αφορμή την ερχόμενη 25η Νοεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών γυρίστηκε η ταινία . Εξιστορεί την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας ( την υποδύεται η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη), η οποία δολοφονείται από τον σύντροφό της (τον ερμηνεύει ο Έκτορας Λιάτσος) κατά τη διάρκεια ενός καυγά (Η τελική σκηνή παραπέμπει στη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο).

Ναι η ταινία είναι εκπληκτική, ναι οι ερμηνείες είναι αξιοσημείωτες , ναι το γεγονός είναι τραγικό ή αλλιώς είναι «γροθιά στο στομάχι» όπως πολλοί έσπευσαν να τιτλοφορήσουν αλλά….

Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που στα πρόσωπα των ηθοποιών αναγνωρίζει τους εαυτούς του, τους φίλους του, τους γονείς του κλπ. Ναι αυτό μπορεί να είναι «καλό» μάρκετινγκ γιατί η ταύτιση  μπορεί να σε οδηγήσει σε κάποια λύση ενός μη παραδεχόμενου προβλήματος ή στο να απλώσεις το χέρι εκεί που πρέπει , ή ακόμα και να πεις να ένα μπράβο στον εαυτό σου που τα κατάφερες να βγεις από ένα αδιέξοδο. Όμως είναι καιρός να μιλάμε μόνο για μάρκετινγκ ή μήπως μας τυχαία δόθηκε η εύκαιρα να παρατηρήσουμε τα ζευγάρια και τις γυναίκες γύρω μας , αλλά και να γνωρίσουμε  επιτέλους τι είναι το Diotima Centre;

Πριν  λοιπόν κάποιους μήνες, κατά της διάρκεια ενός πολύμηνου σεμιναρίου για την ενδυνάμωση των γυναικών (Womentors), συνάντησα άτομα που είχαν πραγματική ανάγκη αλλαγής, έτσι αναζήτησα φορείς που να  βοηθούν ουσιαστικά γυναίκες που ζουν σε  κακοποιητικά αδιέξοδα. Πολύ παρορμητικά δεν είχα λάβει υπόψιν μου την παραδοχή του προβλήματος από το ίδιο το θύμα, έτσι μετά από έρευνα και αφού συμβουλεύτηκα πρόσωπα του περιβάλλοντος μου που έχουν απευθυνθεί σε παρόμοιους οργανισμούς, ο δρόμος μου με έφερε στη Διοτίμα. Καμιά φορά ίσως χρειάζεσαι γνώμες ανθρώπων που εμπιστεύεσαι για να κάνεις μία επιλογή… εγώ λοιπόν άκουσα μόνο θετικά σχόλια και πολύπλευρες απόψεις για τον οργανισμό.

Το ΚΓΜΕ Διοτίμα παρέχει μια σειρά από ολοκληρωμένες υπηρεσίες με στόχο τη στήριξη και ενδυνάμωση γυναικών ή ομάδων γυναικών. Όλες οι  υπηρεσίες για τις επωφελούμενες είναι δωρεάν. Σε όλα τα στάδια διασφαλίζεται η απόλυτη εμπιστευτικότητα των προσωπικών στοιχείων, καθώς και ο σεβασμός στην ατομική βούληση, τις επιλογές και το βίωμα της κάθε γυναίκας.

  • Νομική βοήθεια σε γυναίκες (ημεδαπές και μετανάστριες) που έχουν υποστεί έμφυλη βία και έχουν περιορισμένο ετήσιο εισόδημα, στερούμενες την πρόσβαση σε πληροφορίες και νομική υπεράσπιση. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν νομική στήριξη για προσφυγή στη δικαιοσύνη, με πλήρη κάλυψη των εξόδων για ζητήματα σχετιζόμενα με την έμφυλη βία (αγωγή διαζυγίου, αγωγή διατροφής, μήνυση).
  • Νομική στήριξη για πρόσφυγες και προσφύγισσες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, και διαμένουν στον αστικό ιστό ή τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν νομική βοήθεια κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ασύλου (συγγραφή υπομνήματος, συνοδεία, παρακολούθηση συνέντευξης, προσφυγή), καθώς και τη νομική στήριξη για προσφυγή στη δικαιοσύνη για ζητήματα σχετιζόμενα με την έμφυλη βία. Επίσης παρέχεται εξατομικευμένη νομική συμβουλευτική.
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε επιβιώσασες/επιβιώσαντες έμφυλης βίας με έμφαση στον προσφυγικό πληθυσμό, που διαμένει στις δομές φιλοξενίας και στον αστικό ιστό, στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι υπηρεσίες παρέχονται από ομάδα επαγγελματιών, εξειδικευμένων στη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας (ψυχολόγοι, κοινωνικές λειτουργοί, διερμηνείς / πολιτισμικές διαμεσολαβήτριες), και συμπεριλαμβάνουν διαδικασίες συνοδείας και διαμεσολάβησης σε δημόσιες/τοπικές υπηρεσίες (αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, οργανισμούς υγείας και ασφάλισης, ξενώνες)
  • Υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής ανέργων και εργαζομένων γυναικών, γηγενών και μεταναστριών. Στόχος αυτών των υπηρεσιών είναι να ενημερωθούν οι επωφελούμενες για τις συνθήκες στην αγορά εργασία, να λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη, να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, και να προετοιμαστούν επαγγελματικά για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας ή για τη δημιουργία της δική τους, ατομικής ή συνεταιριστικής επιχείρησης.

Αξίζει να ενημερωθείτε και από τις παρακάτω καμπάνιες της Διοτίμα:

Don’t Skip   & Unlock  your Power

diotima.org.gr

Αν είσαι γυναίκα, που έχεις υποστεί έμφυλη βία και πλήρεις τις παραπάνω προϋποθέσεις, απευθύνσου άμεσα, κάθε Δευτέρα-Παρασκευή, 12:00-17:00, στο 210-3244380

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!