fbpx
Close

Let me make dreams…

daze.gr image

Κοιμόμαστε περίπου 7-8 ώρες την ημέρα ή 2.920 ώρες τον χρόνο. Πρακτικά, το ένα τρίτο της ζωής μας! Παρόλο που τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν καταφέρει, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα όπως το ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα (EEG), να αποκαλύψουν αρκετά μυστικά της εγκεφαλικής δραστηριότητας, δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε.

rn Μολονότι ο ύπνος προσφέρει ένα καθημερινό παράδειγμα απώλειας της συνειδητότητας, ο ορισμός αυτός δημιούργησε σύγχυση. Μόλις το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, με την καταγραφή των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων, το γνωστό Rapid Eye Movement (REM) που, σχεδόν, ταυτίστηκε με την ονειρική δραστηριότητα, έπαψε ο ύπνος να θεωρείται κατάσταση αεργίας. Το 1968, οι Rechtschaffen και Kales (ελληνικής καταγωγής) κατέδειξαν τις περιοδικές εναλλαγές της φάσης REM και μη REM (NREM), με τη δεύτερη να αποτελείται από τέσσερα διακριτά στάδια μετάβασης από τον ελαφρύ στο βαθύτερο ύπνο. Εφόσον, όλοι ονειρευόμαστε μόνο στη φάση REM, περίπου 3- 5 φορές κάθε βράδυ, για 15-20 λεπτά τη φορά, ένα άτομο ηλικίας 75 ετών θα δει κατ’ εκτίμηση 136.875 όνειρα. Η αφύπνιση από τον ύπνο REM επιτρέπει στο 70%-80% των περιπτώσεων την ανάμνηση των ονείρων. Η σημασία του ύπνου και των ονείρων στην ψυχο-σωματική υγεία προκύπτει ερευνητικά καθώς η επαναλαμβανόμενη στέρηση του ύπνου REM μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές διαταραχές.Το όνειρο μοιάζει με ντελίριο. Αποτελεί μια εναλλακτική αίσθηση της πραγματικότητας, μια αλληλουχία σκέψεων ή φανταστικών περιστατικών και χαρακτηρίζεται από νοερή εικονογραφία και μυθοπλασία, πλαστή κινητικότητα, έντονο συναίσθημα όχι πάντα κατανοητό, ασταθή προσανατολισμό και απουσία κατευθυνόμενης σκέψης. Με άλλα λόγια, η λογική αναστέλλεται, η μνήμη αλλοιώνεται και δεχόμαστε τα πάντα ως πιστευτά.

rn Ο ύπνος είναι μια νευροφυσιολογική λειτουργία που γίνεται από τον εγκέφαλο, στον εγκέφαλο και για τον εγκέφαλο αλλά, παρά τις πολυετείς έρευνες, η επιστήμη δεν έχει ακόμη εξακριβώσει με σαφήνεια τις λειτουργίες του ύπνου και των ονείρων. Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα περισσότερα όνειρα είναι σχετικά με πρόσφατα περιστατικά και αφορούν τρέχοντα προβλήματα. Σύμφωνα με μια μελέτη σε 10.000 όνειρα φυσιολογικών ανθρώπων, το 64% των ονείρων σχετιζόταν με λύπη, άγχος ή θυμό, ενώ μόνο το 18% είχε χαρούμενο περιεχόμενο.Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές απαντήσεις στο γιατί ο άνθρωπος ονειρεύεται. Μια είναι ότι ο ύπνος αποτελεί μια διαδικασία αποκατάστασης του οργανισμού και των κυττάρων, ενώ η βιολογική θεωρία τον αντιμετωπίζει ως μια στρατηγική προσαρμογής για τη διατήρηση ενέργειας. Σύμφωνα με γνωστικές προσεγγίσεις, ο ύπνος και τα όνειρα εξυπηρετούν τη διαλογή, την επεξεργασία και την αποθήκευση νέων πληροφοριών και συμβάλλουν στην εμπέδωση της μνήμης και τη συγκέντρωση. Για τον Freud το όνειρο ήταν η «βασιλική οδός της γνώσης του ασυνειδήτου». Οι σύγχρονες θεωρίες των ονείρων διακρίνονται σε δύο ομάδες, ανάλογα εάν προκρίνουν ότι τα όνειρα έχουν νόημα ή όχι. Η θεωρία ενεργοποίησης- σύνθεσης (Hobson) προτείνει ότι πρόκειται για ένα υποπροϊόν της δραστηριότητας του εγκεφάλου, επομένως δεν έχουν καμιά σημασία. Αντίθετα, βάση της εξελικτικής υπόθεσης, συχνά τα όνειρα λειτουργούν δημιουργικά και προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα και γεγονότα που “απειλούν” το άτομο ή επεξεργάζονται καταστάσεις και συναισθήματα που δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στην πραγματικότητα αλλά έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Τον παράγοντα της εξέλιξης επιχειρεί να αναδείξει η πρόσφατη θεωρία της Deirdre Barrett, ψυχολόγου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία υποστηρίζει ότι αν και τα όνειρα είχαν αρχικά “σκοπό” να ξεκουράζουν τον εγκέφαλο, διαμορφώθηκαν με τα χρόνια ώστε να επιτελούν διπλό έργο: να τον βοηθούν να επαναλειτουργήσει και να επιλύουν προβλήματα. Σύμφωνα με την ίδια, τα όνειρα είναι συνήθως πολύ έντονα και έχουν παράλογο χαρακτήρα, είναι, ουσιαστικά, επιπλέον οπτικός χρόνος μιας εκτός συνηθισμένων ορίων λογικής, η οποία επιτρέπει στο άτομο να σκέφτεται διαφορετικά κι έτσι να βρίσκει λύσεις που δεν είχε σκεφτεί σε κατάσταση εγρήγορσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!