fbpx
Close

Alpha female: Θηλυκό με Α κεφαλαίο! Είστε σίγουροι ότι οι ρόλοι αντιστράφηκαν;

daze.gr image

Μας μίλησαν για το άλφα αρσενικό: Δυναμικός, επιτυχημένος, με έντονη ερωτική δραστηριότητα. Δεν είναι πάντα κολακευτικός όρος, αλλά περιγράφει ακριβώς τον ηγέτη που επιβάλλεται στους άλλους.

Και τώρα ήρθε η σειρά μας! Η Alpha είναι το κυρίαρχο θηλυκό σε μια ομάδα. Margaret Thatcher, Anna Wintour, Oprah Winfrey, Hillary Clinton, Nicole Kidman: τα αρχέτυπα. rnΤα κύρια χαρακτηριστικά της; Ελκυστική και αυταρχική, δεν φοβάται τις ευθύνες, δεν ταυτίζεται με τον στερεοτυπικό ρόλο της μητέρας-παιδαγωγού, είναι ανταγωνιστική, πολυάσχολη και ισχυρή, το ξέρει και… το δείχνει. Μπορεί, ωστόσο, να εκμεταλλευτεί τη γοητεία της για να κατακτήσει…την εξουσία.Η νέα εποχή της γυναικείας βασιλείας δεν προοιωνίζεται ρόδινη για την woman on top. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις…Εν προκειμένω την προσωπική ζωή! Η alpha female παρεξηγείται από τα βήτα αρσενικά ως ξινή, κακιά και οπορτουνίστρια. Άλλωστε, και οι βήτα γυναίκες νιώθουν ότι το πρότυπο της άλφα τις μειώνει. Αν πάλι ζευγαρώσει με το άλφα αρσενικό, προβλέπεται πόλεμος, καθώς θα ανταγωνίζονται για το πάνω χέρι στη σχέση. Κι όμως… Αυτόν αναζητά. Αν και σεξουαλικά απελευθερωμένη, θέλει κι αυτή κάποιον να της επιβληθεί στο κρεβάτι… και στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Δηλαδή, η άλφα γυναίκα υποφέρει, από ένα “σύνδρομο των 50 αποχρώσεων του γκρι”; Σύμφωνα με αυτή την αναπαράσταση, οι δυναμικές γυναίκες του σήμερα έχουν κουραστεί από συντρόφους του οποίους ισοπεδώνουν, αλλά δεν βρίσκουν τους δυνατούς άντρες που θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα τις βάλουν στη θέση τους.Λύση πρώτη: Κατεβάστε τους τόνους, ειδικά στην αρχή της σχέσης, για να μην σας βγει το όνομα της επιθετικής, control-freak γκόμενας που βγάζει νεύρα, ένταση, απωθημένα ή ό, τι άλλο στον καημένο τον killer άλφα. Η άλλη λύση προκύπτει ιδιαιτέρως δημοφιλής: Διαλέξτε ένα βήτα αρσενικό που δεν θα απειλείται από τον δυναμισμό σας και αν βαρεθείτε, απατήστε τον! Αυτό προτείνει, εν ολίγοις, η συγγραφέας Sonya Rhodes, στο βιβλίο της ?The Alpha Woman Meets Her Match: How Today’s Strong Women Can Find Love and Happiness Without Settling… Ένας easy-going τύπος είναι ίσως το μεγάλο κελεπούρι: Φροντίζει εσάς, τα παιδιά και το σπίτι, χωρίς να μειώνεται ο αντρισμός του. Αντίθετα, είναι αξιόπιστος, υπεύθυνος και υποστηρικτικός. Και το καλύτερο; Έχετε το δικαίωμα να τον απατήσετε, χωρίς να τον αφήσετε, γιατί υπάρχει πάντα μέσα σας η ανάγκη για σταθερότητα κι ασφάλεια.

Παρόλο που η alpha αναγνωρίζεται περισσότερο σαν μια νοοτροπία παρά σαν φυσική κατάσταση, η βιολογία προστρέχει σε βοήθεια. Συχνά, γίνεται λόγος για γενετικό χάσμα που την χωρίζει από τις βήτα γυναίκες. Επιπλέον, στην άλφα παρατηρείται ένα “θετικό σπιράλ οιστρογόνων” τα οποία αλληλο-τροφοδοτούνται με την ανταγωνιστικότητα και την πιθανότητα επιτυχίας.

Close