
Μόλις μια εβδομάδα πριν ήταν η Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ. Για τους περισσότερους, ο καφές είναι μια καθημερινή συνήθεια με επίδραση στην ενέργεια, τη δουλειά και τις κοινωνικές σχέσεις μας. Όμως πόσο καλά ξέρεις για την βασική ουσία που ευθύνεται για τις διεγερτικές ιδιότητες του αγαπημένου σου ροφήματος;
1. Η καφεΐνη χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές βιομηχανίες. Στην κατηγορία των τροφίμων, καφεΐνη βρίσκεται στην coca cola, το τσάι, το κακάο, σε τσίχλες ή καραμέλες. Η χρήση της όμως δε σταματάει εκεί: πολλές εταιρίες καλλυντικών επενδύουν σε προϊόντα περιποίησης που περιέχουν καφεΐνη, ενώ η φαρμακοβιομηχανία την έχει συμπεριλάβει σε σκευάσματα κατά του πονοκεφάλου.
2. Η καφεΐνη μπορεί να κυκλοφορεί μέχρι και 12 ώρες στο σώμα σου, αν και ο μέσος χρόνος που κάνει να μεταβολιστεί είναι 8 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σε μερικές ομάδες ατόμων, η καφεΐνη κάνει περισσότερο (π.χ. σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτική αγωγή) ή λιγότερο (π.χ. σε καπνιστές) να απορροφηθεί πλήρως.
3. Η καφεΐνη είναι φυσικό εντομοκτόνο και ζιζανιοκτόνο, καθώς έχει εντοπιστεί στα φύλλα, τους καρπούς και τους σπόρους μερικών φυτών (όπως είναι τα δέντρα κακάο), στα οποία λειτουργεί ως απωθητικό εντόμων και ως προστασία από άλλα φυτά που μεγαλώνουν στο χώμα.
4. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης. Όπως με όλες οι ουσίες που διεγείρουν το νευρικό σύστημα, έτσι και η συστηματική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα στέρησης (π.χ. πονοκεφάλους, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστότηα)..Μάλιστα η στέρηση καφεΐνης πλέον θεωρείται ψυχιατρική διαταραχή.
5. Η καφεΐνη επιδεινώνει τα επίπεδα του στρες, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της πίεσης του αίματος και των παλμών της καρδίας . Γι΄ αυτόν τον λόγο άνθρωποι με παθήσεις όπως υπέρταση ή διαβήτη πρέπει να μην υπερβάλλουν με την κατανάλωση καφέ.
Οι ειδικοί συνιστούν η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης να μην ξεπερνά τα 400mg ανά ημέρα – ποσότητα που μεταφράζεσαι σε 4 φλιτζάνια καφέ φίλτρου, 5 δόσεις εσπρέσσο ή 5 ενεργειακά ποτά red bull.
rn
Έτσι φαίνεται λοιπόν, όπως τα πάντα στη διατροφή, πως το μέτρο έχει σημασία και στην κατανάλωση καφεΐνης.
