Η αγαπημένη πρωινή συνήθεια των περισσότερων είναι ο πρώτος καφές της ημέρας, για πολλούς είναι σαν ιεροτελεστία Ο καφές, μετά το νερό , είναι το πιο συνηθισμένο ποτό ανά τον κόσμο και θεωρείται κορυφαία πηγή καφεΐνης και αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Η κατανάλωση του καφέ, όμως, αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα. Μπορεί ο καφές να αποτελέσει συστατικό ενός υγιεινού τρόπου ζωής;
Ας δούμε παρακάτω τι πραγματικά συμβαίνει … Σύμφωνα με πλήθος μελετών, οι οποίες είναι επικεντρωμένες στη σύνδεση της κατανάλωσης καφέ με την υγεία, με μία μέτρια κατανάλωση καφέ, δηλαδή με περίπου 3-4 φλιτζάνια/ημέρα, παρατηρήθηκε μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας Για αυτούς που η κατανάλωση καφέ ήταν χρόνια και κυμαινόταν στα 3-4 φλιτζάνια, ημερησίως, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα, συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερο εώς καθόλου.
Μακροπρόθεσμα, η συνήθης κατανάλωση καφέ ενδέχεται επίσης να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι επιδράσεις της στις αρρυθμίες και την υπέρταση είναι ουδέτερες. Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται, επίσης, με βελτιώσεις στον διαβήτη τύπου 2, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο για διάφορες νευροεκφυλιστικές και ηπατικές νόσους.
Τέλος, υποστηρίζεται και η αντικαρκινική δράση του χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει ο καφές.
Όλες τις παραπάνω θετικές ιδιότητες του καφέ, όμως , μπορεί να τις αναιρέσει η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή η κατανάλωσή της από συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου. Καταναλώνοντας αυξημένες ποσότητες καφεΐνης, παράλληλα θα αυξάνονται και οι πιθανότητες για βραχυπρόθεσμες διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως ζάλη, αϋπνία, τρεμούλα και αίσθηση παλμών. Ο καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στις γυναίκες λόγω της τάσης της καφεΐνης για αποβολή ασβεστίου από τον οργανισμό.
Μία άλλη ομάδα που απαιτεί προσοχή είναι οι έγκυοι, χρειάζεται προσοχή αφού η καφεΐνη περνά πολύ εύκολα στο αίμα του εμβρύου. Επίσης, απεκκρίνεται με πολύ αργό ρυθμό και μπορεί να συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης όταν η κατανάλωση ξεπερνά τα 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.
Καταλήγοντας, σε μια έρευνα που διεξήχθη στη Κορέα ανάμεσα σε 5995 γυναίκες υπήρξε θετική συσχέτιση και της παχυσαρκίας με την καθημερινή κατανάλωση καφέ εξαιτίας της προστιθέμενης σε αυτόν ζάχαρης και κρέμας γάλακτος.
Η πλειοψηφία, λοιπόν, των επιστημονικών δεδομένων τείνει στο ότι μπορούμε να εντάξουμε τον καφέ σε μια υγιεινή διατροφή με βασικές προϋποθέσεις το μέτρο και την προσοχή στον τρόπο κατανάλωσης.