fbpx
Close

#nasiasnotes :Η μελωδία των Χριστουγέννων.

daze.gr image

 Τα Χριστούγεννα είναι η πιο ωραία γιορτή του χρόνου. Χαρούμενη ατμόσφαιρα, δώρα, ευχές, κλείσιμο σχολείων, ολιγοήμερη άδεια από τη δουλειά, στολισμένα σπίτια, γιορτινή πόλη, περισσότερες ευκαιρίες και αφορμές για φιλικές και συγγενικές συναναστροφές και εξόδους, τραπεζώματα, ενίοτε και γαστριμαργική κραιπάλη, πολλοί καφέδες ακόμα πιο πολλά ποτά, όλοι είναι πιο χαλαροί, πιο ευδιάθετοι, πιο δεκτικοί στο να αισθανθούν πράγματα, και γενικά love is in the air που λέει και το τραγούδι.

rn

Υπάρχει όμως και η σκοτεινή όψη του φεγγαριού, αυτή που παραμένει κρυμμένη και καθρεφτίζεται στα πρόσωπα κάποιων τόσο φευγαλέα που μόνο μια πολύ έμπειρη διεισδυτική ματιά μπορεί να αντιληφθεί. Στα χρόνια που ζούμε, στα χρόνια της κρίσης της οικονομικής και κυρίως εκείνης της άλλης που αφορά σε αξίες, ηθική, ανθρωπιά, πνευματικότητα, ιδεώδη, παιδεία κλπ, τα Χριστούγεννα τείνουν να γίνουν μια καρικατούρα παλιότερων «ανέμελων» εποχών, χάνουν ακόμα πιο πολύ την ουσία τους -που ποτέ δεν όφειλε να είναι υλική-,εμπεριέχουν ακόμα πιο πολύ το στοιχείο του ψυχαναγκασμού.

rn

Πρέπει να είναι κανείς οπωσδήποτε μέσα στην τρελή χαρά χριστουγεννιάτικα, οφείλει να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, μια ιλουστρασιόν έκδοση της προσωπικότητας του, να κυκλοφορεί σαν τον Τζόκερ με μόνιμο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του και οπωσδήποτε να τους αγαπάει όλους σαν τη Μαρία Αλιφέρη τουλάχιστον.

rn

Η σκοτεινή πλευρά όμως είναι εδώ. Δεν αφορά μόνο όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα –και είναι πάρα πολλοί πλέον-, αυτούς που ζορίζονται οικονομικά, που δεν έχουν δουλειά, που είναι άστεγοι, που δεν έχουν ενδεχομένως καν πατρίδα, που δεν έχουν τα στοιχειώδη προς το ζην και ανήκουν σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Αφορά και οποιονδήποτε άλλο με υποδεέστερα «θεματάκια». Όπου άνθρωπος και ψυχολογικά θέματα άλλωστε. Βαρίδια της ψυχής που τα κουβαλάμε σαν αποσκευές 24 ώρες το 24ωρο. Απώλειες, ματαιώσεις απογοητεύσεις, απραγματοποίητα όνειρα, μικρές και μεγάλες αποτυχίες που βιώνουμε όλοι, γιατί έτσι είναι η ζωή, και που φυσικά δε μπορούν να εξαφανιστούν ως δια μαγείας «κάτω από το χαλί» επειδή είναι απλά γιορτές.

rn

Παρ’ όλα αυτά το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι κάθε χρόνο πιστό στο ραντεβού του. Μας καλεί να θυμηθούμε τα παιδιά που είμασταν κάποτε και ακόμα κρύβουμε βαθιά μέσα μας. Γι’ αυτό άλλωστε η γιορτή αυτή είναι κυρίως των παιδιών και για τα παιδιά. Η μόνη απαίτησή του είναι να είμαστε συμπονετικοί, αισιόδοξοι , μεγαλόθυμοι και κυρίως αληθινοί. Το Last Christmas θα ακούγεται πάντα άσχετα με το ότι ο George –τι ειρωνεία-πέθανε Χριστούγεννα. Η μελαγχολία φευγαλέα ενδεχομένως θα υπάρχει, αλλά θα την ξορκίζουμε με μικρές πράξεις τυχαίας καλοσύνης (small acts of random kindness που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί) προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας. Ας ξοδέψουμε αυτόν τον τελευταίο καλοπροαίρετα και όχι μόνο τα πολλά η λίγα χρήματά μας κι ας μην είμαστε σώνει  και καλά μέσα στο κέφι δεν πειράζει. Αρκεί έστω και ένα χαμόγελο τύπου Τζοκόντα και φυσικά ένα κουτί με τα ομώνυμα σοκολατάκια για να σταθούμε όπως αρμόζει, θετικά και αισιόδοξα, στο ύψος των περιστάσεων και φέτος!

rn

 

rn

 

Close