• Εγχειρίδιο διατροφής: Τι πρέπει να ξέρεις για το σίδηρο.

    Κείμενο: Χριστίνα Ξενάκη
    daze news

    Εάν είσαι γυναίκα, είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει κάποιον γιατρό να σου μιλάει για το σίδηρο, καθώς η σιδηροπενική αναιμία και η μείωση των αποθεμάτων σιδήρου πλήττουν πάνω από 20% των γυναικών παγκοσμίως. Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η απλή έμμηνη ρύση ανήκουν στις κύριες αιτίες εξάντλησης των αποθηκών σιδήρου στο γυναικείο σώμα.

    Τι πρέπει να ξέρεις όμως για το σίδηρο;

    Αρχικά, ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μικροσυστατικά για τον οργανισμό γιατί είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους μύες. Ακόμα και μια μικρή ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εξάντλησης, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος ή ακόμα και μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

    Επίσης, πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχουν πολλές πηγές σιδήρου στη διατροφή μας, άλλες ζωικές (π.χ. συκώτι, μοσχάρι, γαλοπούλα, τόνος, σαρδέλες, στρείδια) και άλλες φυτικές (π.χ. φακές, σπανάκι, φασόλια, ροδάκινα). Ο ζωικός σίδηρος ονομάζεται αλλιώς και αιμικός σίδηρος, επειδή προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη στο αίμα των ζώων, ενώ ο φυτικής προέλευσης σίδηρος ονομάζεται και μη αιμικός - με τον πρώτο τύπο σιδήρου να απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη, υπάρχουν συστατικά που ενισχύουν ή εμποδίζουν την απορρόφηση του μικροσυστατικού αυτού από τον οργανισμό. Ανάμεσα στα συστατικά που προωθούν την απορρόφηση ανήκει η βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλια, πιπεριές, φράουλες, μπρόκολο), ενώ σε εκείνα που την αναστέλλουν η καφεΐνη και το ασβέστιο (π.χ. γάλα).

    Έτσι λοιπόν, είτε είσαι χορτοφάγος είτε όχι, φρόντισε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με πηγές σιδήρου αλλά και εκείνες που συμβάλλουν στην απορρόφηση του, ώστε να βοηθήσεις το σώμα σου να παραμείνει υγιές και γεμά