fbpx
Close

3+1 μύθοι για αγαπημένα τρόφιμα:Ήξερες ότι η λευκή σοκολάτα δεν είναι, στην πραγματικότητα, σοκολάτα;

daze.gr image

Είναι συχνό φαινόμενο: πολλές βρίσκεις τον εαυτό σου «εξαπατημένο» από ένα προϊόν, καθώς βάσει της διαφήμισης περιμένεις να έχει κάποια συγκεκριμένη εμφάνιση ή γεύση, και τελικά είναι τελείως διαφορετικό. Αντίθετα, τέτοια περιστατικά δεν περιμένεις να συμβούν με αγαπημένα «κοινότυτα» τρόφιμα. Αλλά τι γίνεται όταν η αλήθεια για μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι λίγο διαφορετική;

rn

1.Wasabi. Το παραδοσιακό Ιαπωνικό wasabi δεν είναι η πράσινη κρέμα που σερβίρουν τα sushi bar στον δυτικό κόσμο: στην πραγματικότητα το wasabi πρέπει να είναι φρεσκο-κομμένο, καθώς χάνει την καυστική του ιδιότητα εντός λεπτών από το σερβίρισμα – γι’ αυτόν τον λόγο είναι και ιδιαίτερα ακριβό, στα 220 ευρώ / κιλό. Η πράσινη κρέμα που σε καίει από τη κορυφή ως τα νύχια όποτε πηγαίνεις για sushi, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μουστάρδα, άγριο ραπανάκι και πράσινη χρωστική ουσία. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως στις ποσότητες που το καταναλώνουμε δεν είναι ανθυγιεινό, επομένως αποτελεί μια καλή εναλλακτική για τους sushi lovers παγκοσμίως.

2.Veggie burgers. Τα μπιφτέκια λαχανικών αποτελούν πλέον standard επιλογή στα burger-άδικα, στοχεύοντας τους χορτοφάγους, τους περιπετειώδεις για νέες γεύσεις και εκείνους που προτιμούν μια πιο light εκδοχή μπιφτεκιού στο burger. Το σημαντικό είναι βέβαια πως το μπιφτέκι λαχανικών δεν περιέχει και τόσα λαχανικά, αλλά κυρίως επεξεργασμένα συστατικά όπως γλουτένη, σόγια και φυτικά έλαια. Επίσης, πολλές φορές τέτοιου είδους μπιφτέκια περιέχουν υπερβολική ποσότητα αλατιού.

rn

3.Λευκή σοκολάτα. Μια πραγματική σοκολάτα πρέπει να περιέχει τρία υλικά (ανάμεσα στα άλλα): βούτυρο-κακάο, «λικέρ» σοκολάτας (chocolate liquor) και στερεά υπολείμματα κακάο (cocoa solids). Η λευκή σοκολάτα δεν διαθέτει τα δύο τελευταία, κάτι που σημαίνει πως τέτοιου είδους «σοκολάτα» δεν περιέχει και τις αντιοξειδωτικές ουσίες για τις οποίες το αγαπημένο μας γλύκισμα είναι διάσημο. Αν θες να προμηθεύσεις τον οργανισμό σου με τέτοιες ουσίες από ένα τέτοιο σοκολατοειδές γλύκισμα, καλύτερα προτίμησε τη μαύρη σοκολάτα.

4.Red Velvet cake. Το συγκεκριμένο είδος cake διαθέτει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι πως το κόκκινο χρώμα του οφείλεται σε χρωστικές και πως αυτή η «κόκκινη ιδιότητα» επομένως δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στη γεύση του νόστιμου αυτού γλυκίσματος. Αν και οι περισσότερες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική είναι εγκεκριμένες από οργανισμούς τροφίμων, η επιστημονική κοινότητα δεν είναι βέβαιη για την ασφάλεια τέτοιων ουσιών σε μακροχρόνια και συχνή κατανάλωση.

Close