fbpx
Close

Τέχνη & Υγεία

Τέχνη & Υγεία

Οι έννοιες της τέχνης και   του νοσοκομείου εμφανίζονται με την πρώτη ματιά να είναι δύο ασυμβίβαστες οντότητες. Η τέχνη αναφέρεται στο συναισθηματικό, δημιουργικό και ενδοσκοπικό επίπεδο, το νοσοκομείο αναφέρεται στο τεχνολογικό και επιστημονικό επίπεδο. Για να κατανοήσουμε το πλήρες νόημα της σχέσης τέχνης-νοσοκομείου, είναι σκόπιμο να επανεκτιμηθεί η έννοια της υγείας και των ασθενειών.

Η κλασική ιδέα της υγείας, που θεωρείται ως απουσία νόσου, έχει τροποποιηθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) σε συμφωνία με μια ολιστική θεώρηση της υγείας. Ο ΠΟΥ ορίζει την ολιστική υγεία ως:

Βλέποντας τον άνθρωπο στο σύνολό του μέσα σε ένα ευρύ οικολογικό φάσμα και  υπογραμμίζοντας την άποψη ότι η κακή υγεία ή η ασθένεια προκαλείται από μια ανισορροπία  του ανθρώπου στο συνολικό οικολογικό του σύστημα και όχι μόνο από τον αιτιολογικό παράγοντα και την παθογόνο εξέλιξη.

Μπορούμε να εξετάσουμε, για παράδειγμα, χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν σήμερα την κύρια αιτία θανάτου στις δυτικές χώρες. Αυτές οι ασθένειες συσχετίζονται συχνά με ψυχοκοινωνικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και οι καταστάσεις άγχους που συμβάλλουν σε αρνητικά αποτελέσματα. Αρκετές παρατηρήσεις έδειξαν ότι η εισαγωγή δημιουργικών δραστηριοτήτων σε ένα ιδανικό θεραπευτικό πρόγραμμα μειώνει το στρες και την κατάθλιψη και βελτιώνει το αποτέλεσμα της χρόνιας ασθένειας . Υπάρχει αυξανόμενη διεθνής συμφωνία ότι η συμμετοχή στις δημιουργικές τέχνες μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία. Οι δημιουργικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι: η μουσική, οι εικαστικές τέχνες και η εκφραστική γραφή

Η νέα έννοια της υγείας και των ασθενειών έχει επηρεάσει τον τρόπο κατανόησης της δομής του νοσοκομείου, όπου ασκείται η τέχνη της θεραπείας. Η προσοχή στο φυσικό περιβάλλον ως σημαντική μεταβλητή στη διαδικασία φροντίδας αμφισβήτησε το παραδοσιακό περιβάλλον των νοσοκομείων ως αποπροσωποποιημένων και αποπροσωπευτικών  χώρων. Το νοσοκομείο δεν πρέπει να θεωρείται ως τόπος ταλαιπωρίας και ασθένειας, αλλά ως το καλύτερο μέρος για την προώθηση της διαδικασίας επούλωσης. Η αρχιτεκτονική διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους ασθενείς, χωρίς να τις στερεί από όλα τα πολιτιστικά και συναισθηματικά συστατικά τους. Το ίδιο το όνομα του νοσοκομείου αντικατοπτρίζει τη βασική του λειτουργία. Το επίθετο νοσοκομείο σημαίνει: πνευματικά ζεστό και άνετο. Η αρχιτεκτονική των νοσοκομείων συμβάλλει στην ευημερία και την αποκατάσταση των ασθενών. Τα νοσοκομεία πρέπει να σχεδιάζονται ως χώροι που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία. Σήμερα οι νοσοκομειακοί σχεδιαστές προσπαθούν να εξελίξουν νοσοκομεία πέρα ​​από την αποστειρωμένη διακόσμησή τους. Ένα νοσοκομείο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών πρέπει να περιλαμβάνει καταφύγια, φυσικούς χώρους πρασίνου, χώρους αναψυχής, περιοχές αναμονής, απομάκρυνση των αρχιτεκτονικών φραγμών. Επιπλέον, η χρήση του χρώματος, του φωτισμού και του έργου τέχνης μπορεί να δώσει στους ασθενείς πιο θετικές εμπειρίες. Η χρήση του χρώματος στο νοσοκομείο γίνεται όλο και πιο συχνή. Η εισαγωγή των σωστών χρωμάτων σε διαφορετικά νοσοκομειακά περιβάλλοντα μπορεί να επηρεάσει θετικά το επίπεδο πίεσης και διάθεσης των ασθενών.

Η παρουσία έργων τέχνης στο νοσοκομείο δεν έχει μόνο τη λειτουργία απλής διακόσμησης. Το έργο τέχνης, η ζωγραφική, η γλυπτική ή οι τοιχογραφίες έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίζουν τα συναισθήματα της αλλοτρίωσης και της απομόνωσης που δημιουργούνται από την ασθένεια και το νοσοκομείο. Η δημιουργία ενός αρμονικού χώρου στο νοσοκομείο μπορεί να βοηθήσει στον προβληματισμό σχετικά με τη συγκεκριμένη στιγμή της νόσου και να ενθαρρύνει την αναζήτηση προσωπικών πόρων για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Η ομορφιά σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνει την αρχική της έννοια της σωτηρίας, της δικαιοσύνης, της ηθικής κατηγορίας.

Αυτή η παρατήρηση αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να εξετάσουμε τι ακριβώς είναι η ιατρική, αναστέλλεται πάντα μεταξύ της επιστήμης και της πρακτικής. Ως πρακτική, η ιατρική ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο που έχει την ύπαρξη (στη φιλοσοφική έννοια των προβλημάτων, την αποφασιστικότητα και την ελευθερία), τη συνείδηση ​​και τη γλώσσα και που ζει σε έναν πολιτιστικό και σχεσιακό διαγωνισμό. Ο άνθρωπος παραμένει τέτοιος ακόμη και όταν γίνεται ασθενής και η τέχνη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η τέχνη στο νοσοκομείο έχει μια διπλή λειτουργία. Λειτουργεί στον ασθενή και επίσης στον γιατρό που εργάζεται ως μεσολαβητής  της επικοινωνίας, μειώνοντας το άγχος και τα συμπτώματα της εξουθένωσης που σχετίζονται με ένα επάγγελμα που παρέχει συνεχή επαφή με την ασθένεια.

Η ιδέα της τέχνης στο νοσοκομείο έχει αναπτυχθεί σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Στην Ευρώπη, η Γαλλία ήταν πιο προσεκτική στις νέες ανάγκες των τομέων υγείας. Ο σύνδεσμος L’art dans la cite, ο οποίος στοχεύει στην εισαγωγή σύγχρονων έργων τέχνης στα νοσοκομεία, δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη Γαλλία. Ο συγκεκριμένος στόχος αυτής της σύνδεσης είναι η δημιουργία έργων τέχνης απευθείας στα νοσοκομεία, όπου οι καλλιτέχνες συνεργάζονται με τους ασθενείς. Η συμμετοχή στην καλλιτεχνική δραστηριότητα των ασθενών (συχνά οι νέοι ασθενείς των παιδιατρικών κλινικών) βελτιώνει την ποιότητα ζωής, παρέχει μια εναλλακτική λύση στην παθητικότητα της νοσοκομειακής περίθαλψης και ως εκ τούτου δίνει μια πιο ανθρώπινη διάσταση στο νοσοκομείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!