fbpx
Close

Λάκης Γαβαλάς. Aυτό. Αρκεί!

Λάκης Γαβαλάς. Aυτό. Αρκεί!

Ένας αγαπημένος φίλος, μια μέρα στο Παρίσι με μικρές εξομολογήσεις, αδιόρατες χειρονομίες συμπάθειας και χαρούμενα γέλια, μερικές τυχαίες συναντήσεις σε αραιά διαστήματα όλα αυτά τα χρόνια και…..

– «Τι λες, θέλεις να κάνουμε φωτογράφηση για το daze.gr
–  «Ναι εννοείτε,  τι concept;»
– « Λάκης Γαβαλάς. Αυτό. Αρκεί!»

Έτσι Δευτέρα πρωί βρισκόμαστε στο Polis  Hammam  στην περιοχή του Ψυρρή, σ’ ένα περιβάλλον όπου η αφαίρεση και ο μινιμαλισμός δημιουργούν μια αρμονική ισορροπία με τα έθνικ χαρακτηριστικά του χώρου. Αλώστε όπως μας εξηγεί ο Λάκης, « ο αρχιτέκτονας μας μαθήτευσε και συνεργάστηκε με την Zaha Hadid ,γι΄αυτό το οριένταλ στοιχείο εδώ είναι τόσο-όσο, ώστε να μην επηρεάζεται η εξευρωπαϊσμένη αστική αισθητική του  Hammam».

Πολύ παραστατικά αναφέρεται στο Plan B event που ετοιμάζουν με την Αθηνά Ματίς.«Η Αθηνά κι εγώ είμαστε έθνικ τύποι. Καταλαβαίνεις τι θα ζήσετε το βράδυ εδώ… Φαντάσου ότι ακόμα κι εγώ που είμαι πολύ πληθωρικός άνθρωπος φαντάζω λιτός κι απέριττος μπροστά στην χλιδή της Ανατολής». Γέλια…

Σοβαρεύει αλλά η σπίθα στα μάτια είναι εκεί…

«Ξέρεις είμαι πολύ θεατράλε προσωπικότητα και έτσι θέλω να παραμείνω, γιατί δεν έχω βρει ακόμα την σωστή παράσταση της ζωής μου αλλά ακόμα χειρότερα δεν έχω βρει την συμπαράσταση που επιθυμώ…. Αγαπώ τις ομάδες και ξέρω ότι στην ομάδα, ειδικά όταν είναι μεγάλη δεν μπορείς ν΄ αποφύγεις την ΚΡΑΥΓΗ.»

«Είχα κατορθώσει να έχω 300 άτομα που δούλευαν για μένα εκ των οποίων πολλά δεν το άντεξαν, γιατί ξέρεις αν ανέβεις σ’ ένα ψηλό βουνό μπορεί το ύψος και το οξυγόνο να σε ζαλίσουν. ?Αρα λοιπόν, δεν είναι το πόσο ψηλά ανεβαίνεις, αλλά το πόσο μπορείς να κρατηθείς και πόσο ο οργανισμός σου το αντέχει. Έτσι τι κάνεις λοιπόν;
Ξανάκατεβαίνεις στην πεδιάδα και ξαναβρίσκεις τα στεγανά σου» προσθέτει.

Αναρωτιέμαι δυνατά αν ένας άνθρωπος που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο του ρούχου έχει άραγε απαντήσεις στα ΓΙΑΤΙ της μόδας; «Η μόδα για μένα είναι μια υπηρεσία. Πρέπει να απασχολεί τον άνθρωπο πρώτα στο μυαλό, να έχει ευαισθησία, επαφή με την τέχνη, επιρροές από μουσεία, από ιστορία, ειδικά  από την Ελλάδα που παρέχει πολλές εικόνες και επιλογές όχι μόνο στους Έλληνες δημιουργούς. Ο Στίβεν Τζόουνς, διάσημος σχεδιαστής καπέλων, έφτιαξε ειδικά για μένα ένα καπέλο από κόκκινο ύφασμα εμπνευσμένος από την θρυλική περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη».

«Βλέπεις πως η ιστορία της χώρας μας εμπνέει μεγάλους καλλιτέχνες.
Αυτό διδάσκω και στα παιδιά στη σχολή, να παίρνουν στοιχεία από το παρελθόν και να τα μεταφέρουν στο σήμερα, φρέσκα και μοντέρνα. Η μόδα μπορεί να μην χρειάζεται κανέναν αλλά να τους χρειάζεται όλους και κυρίως νέα ταλέντα. Αυτό το ακολουθούσα τις επιχειρήσεις μου. Με χαρά διαπιστώνω ότι παρά τις δυσκολίες οι νέοι άνθρωποι ψάχνουν τον απαραίτητο χώρο με σκοπό να διευρύνουν και να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους. Για παράδειγμα, π
αρακολουθώ τις νέες τάσεις και αγαπώ ιδιαίτερα το street art και τα video art, γιατί μέσα σε ενάμισι  λεπτό σου λένε μια ιστορία δύο ωρών».

Συνεχίζοντας τον ρωτώ αν η δημιουργική διαδικασία είναι κάποιες φορές αυτοκαταστροφική και εκείνος σκεπτικός προσθέτει, «Επέστρεψα από την “εξορία” της μόδας κατεστραμμένος οικονομικά αλλά αναγεννήθηκα μέσα από την αγάπη της οικογένειας μου και του κόσμου. Πήγα 15 μήνες φυλακή και οι άνθρωποι που δεν γνώριζα στάθηκαν δίπλα μου. Έχω κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου μέσα στα χρόνια. Κατάλαβαν ότι είμαι αληθινός αλλά κυρίως κατάλαβαν ότι δεν έγινα ξαφνικά κάποιος, έχω μεγάλη διαδρομή, έχω δουλέψει σκληρά σχεδόν με λύσσα, δεν έχω ν’ αποδείξω τίποτα κι αυτό μου δίνει αυτοπεποίθηση.».

«Έκανα την εμμονή μου για τα όμορφα πράγματα, την πολυτέλεια και την καλή ζωή επάγγελμα. Επένδυσα σ’ αυτό και μοιράστηκα τα κέρδη όχι την ζημιά. Αν θέλεις να με κατατάξεις κάπου, είμαι ο άνθρωπος που ξέρει να αξιολογεί την χλιδή και να την εμπορεύεται. Δεν ζω γι’ αυτή, είναι το μέσο για επαγγελματική εξέλιξη. Γιατί να το αρνηθώ, τo ρήμα διεκδικώ είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μου, όπως επίσης και το παρέχω».

Ο Λάκης Γαβαλάς, ο πιο περιζήτητος άνθρωπος στη μόδα για την χώρα μας, ένας επιχειρηματίας που προκάλεσε, αμφιλεγόμενος για κάποιους, δημιουργικός με εκρηκτικό ταμπεραμέντο για άλλους, απέφυγε το εύκολο μελόδραμα, και τις δειλές σιωπές. Εξέλιξε προοδευτικά τον εαυτό του πατώντας σταθερά σε όσα έμαθε στη μακρά και πολυποίκιλη πορεία του.

Με τον σουρεαλιστικό αυτοσαρκασμό που τον διακρίνει, με την ανεπιτήδευτη ευκολία που λέει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο «Εσύ έχεις τον Σκορπιό (ιδιωτικό νησί) για τις διακοπές σου κι εγώ πάω με σκορπιό (ζώδιο) τις δικές μου διακοπές», με την ίδια ευκολία βγαίνει από τη φυλακή επιδεικνύοντας τις ανταύγειες στα μαλλιά που του έκανε  ένας συγκρατούμενος του.

Ίσως γιατί ξέρει καλά πως  ότι και να γίνει, σαρκάζοντες και αυτοσαρκαζόμενοι
στο ίδιο έργο θεατές είναι….

Photos: Denia Kokoroskou for daze.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε στο e-mail σας τα daze.gr Newsletters με όλα τα τελευταία μας νέα, αλλά και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας και του σύγχρονου lifestyle!